Preview

Scientific Research of Faculty of Economics. Electronic Journal

Advanced search

Evolution of the Concept of Food Security: History, Stages, Modern Interpretation

https://doi.org/10.38050/2078-3809-2019-11-2-122-143

Abstract

The article describes the evolution of approaches to the concept of food security and its components in the world. Highlighted that the development is non-linear and the emphasis in the attention of the world community and political decision-makers to aspects of food security depends largely on the economic situation. In the 20th century, food security issues moved from the national to the global level, with subsequent involvement at the household, individual and nutritional levels. Noticed that the world tendency to synthesize and combine the problems of food security and nutrition security still does not find proper reflection in Russian scientific papers, legal documents and methods of food security assessment, indicating the possible direction of their improvement.

About the Author

A. Yu. Belugin
Lomonosov Moscow State University
Russian Federation

Аleksey Yu. Belugin - PhD, research fellow, Eurasian Center for Food Security.

Moscow.



References

1. Баганов В.Ю. Продовольственная безопасность: сущность, проблемы, подходы и решения: дис. … канд. экон. наук: 08.00.01 / Баганов Валерий Юрьевич. Иркутск, 2001. 188 с.

2. Гумеров Р.Р. Методологические вопросы измерения и оценки национальной продовольственной безопасности / Р.Р. Гумеров // Менеджмент и бизнес администрирование. 2011. № 2. С. 20–32.

3. Декларация Всемирного саммита по продовольственной безопасности. Рим, 16–18 ноября 2009 г. [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.fao.org/fileadmin/templates/wsfs/Summit/Docs/Final_Declaration/K6050_Rev10__WSFS_OEWG__ru.pdf.

4. Доклад группы экспертов Изборского клуба под руководством академика РАН С.Ю. Глазьева, 2014 г. [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.dynacon.ru/content/ articles/1725/

5. Локк Дж. Соч.: в 2 т. / Дж. Локк // под ред. И.С. Нарского. М.: Мысль, 1985. – 623 с.

6. Материалы тридцать девятой сессии Комитета по всемирной продовольственной безопасности [Электронный ресурс]. Рим, 2012. Режим доступа: http://www.fao.org/docrep/meeting/026/MD776R.pdf.

7. Международный пакт об экономических, социальных и культурных правах (принят резолюцией 2200 А (XXI) Генеральной Ассамблеи от 16 декабря 1966 г.) [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.un.org/ru/documents/decl_conv/conventions/ pactecon.shtml.

8. Милль Дж. Ст. Система логики силлогистической и индуктивной / Дж. Ст. Милль. М.: Изданiе Г.А. Лемана, 1914. – 880 с.

9. Нехода Е.В. Продовольственная безопасность и государственная поддержка сельского хозяйства в интерпретации ВТО / Е.В. Нехода // Вестн. Томск. гос. ун-та. 2013. № 377. С. 123–128.

10. Обобщение итогов дискуссии № 34 на форуме по продовольственной безопасности и безопасности питания ФАО на тему «Food security and nutrition security – what is the problem and what is the difference». 2009. Сайт Продовольственной и сельскохозяйственной организации ООН [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/wa_workshop/docs/FOOD_SECURITY_AND_NUTRI TION_SECURITY_–_FSN_Forum_2009.pdf

11. Продовольственный прогноз. Май 2019 [Электронный ресурс]. Рим.: ФАО, 2019. 9 с. Режим доступа: http://www.fao.org/3/ca5040ru/ca5040ru.pdf

12. Ревенко Л.С. Параметры и риски продовольственной безопасности / Л.С. Ревенко // Международные процессы. 2015. Т. 13. № 41. С. 6–20.

13. Сен А. Экономическая взаимозависимость и мировая продовольственная проблема [Электронный ресурс] / А. Сен // Экономическая политика: стратегия и тактика. – 1999. – № 2. – Режим доступа: http://vasilievaa.narod.ru/1_2_99.htm

14. Симонова С.С. Правовое регулирование продовольственной проблемы в дореволюционной России // Научно-методический электронный журнал "Концепт". 2014. Т. 20. С. 1521–1525.

15. Ушачев И.Г. Продовольственная безопасность России в рамках глобального партнерства / И.Г. Ушачев. М.: ГНУ ВНИИЭСХ, 2013. 330 с.

16. Aylwin P. Lecture in honour of Frank L. McDougall at the opening of the 31st session of the conference of FAO [Электронный ресурс] / P. Aylwin. – Режим доступа: http://www.fao.org/docrep/MEETING/004/ Y2255E.HTM

17. Challenges for Children and Women in 1990’s [Электронный ресурс]. – UNICEF, 1991. – 157 p. Режим доступа: https://www.unicef.org/about/history/files/challenges_ children_women_1990s.pdf

18. Clay E. Food Security: Concepts and Measurement, Paper for FAO Expert Consultation on Trade and Food Security: Conceptualizing the Linkages Rome, 11–12 July 2002. Published as Chapter 2 of Trade Reforms and Food Security: conceptualising the linkages [Электронный ресурс]. – Rome.: FAO, 2003. – Режим доступа: http://www.fao.org/docrep/005/ Y4671E/y4671e06.htm.

19. FAO. Food Security. Policy Brief [Электронный ресурс]. – FAO Agricultural and Development Economics Division, 2006. P. 1–4. Режим доступа: http://www.fao.org/forestry/13128-0e6f36f27e009 1055bec28ebe830f46b3.pdf

20. FAO: its origins, formation and evolution, 1945–1981 [Электронный ресурс]. Rome.: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 1981. Режим доступа: http://www.fao.org/docrep/009/p4228e/ P4228E04.htm

21. Food and nutrition security in the post 2015 framework. Beyond 2015. Thematic Position Paper, 2012 [Электронный ресурс]. – FAO. – Режим доступа: http://www.fao.org/fsnforum/post2015/sites/post2015/files/resources/Beyond2015_FNSPositionPap er_FINAL_0.pdf.

22. Klennert K. Achieving Food and Nutrition Security [Электронный ресурс] / K. Klennert. – Bonn.: InWEnt, 2005. 206 p. Режим доступа: http://www.fao.org/docs/eims/upload/ 219148/food_reader_ engl.pdf

23. Muro P. Towards a Food Insecurity Multidimensional Index (FIMI). 2011 [Электронный ресурс] / Prof. P. De Muro, Prof. M. Mazziotta. // Режим доступа: http://www.fao.org/fileadmin/templates/ERP/uni/FIMI.pdf.

24. Poverty and Hunger. A World Bank policy study [Электронный ресурс]. Washington D.C.: World Bank, 1986. – 70 p. – Режим доступа: http://documents.worldbank.org/curated/en/ 166331467990005748/pdf/multi-page.pdf.

25. Quisumbing A.R. Women: The key to food security. IFPRI Food Policy Report [Электронный ресурс] / A.R. Quisumbing, L.R. Brown, H.S. Feldstein et al. – Washington, 1995. – 26 p. – Режим доступа: https://www.ifpri.org/publication/women-key-food-security.

26. Reinhard I. The use of stunting and wasting as indicators of food insecurity and poverty [Электронный ресурс] / I. Reinhard, K.B.C. Wijayaratne. – Trincomalee, Sri Lanka, 2000. – 15 p. – Режим доступа: http://www.sas.upenn.edu/~dludden/stunting-wasting.pdf.

27. Report of the Conference of FAO. Rome. 1970 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.fao.org/docrep/x5591e/ x5591e0a.htm.

28. Repositioning Nutrition as Central to Development [Электронный ресурс]. – World Bank, 2006. 247 p. Режим доступа: http://www-wds.worldbank.org/external/default/WDS ContentServer/WDSP/IB/2005/12/28/000160016_20051228172228/Rendered/PDF/347750PAPER 0Re101OFFICIAL0USE0ONLY1.pdf

29. Rome Declaration on World Food Security. 1996 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.fao.org/docrep/003/w3613e/ w3613e00.HTM

30. Rosegrant, M. W. A 2020 Vision for food, agriculture, and the environment in South Asia a synthesis [Электронный ресурс] / M. W. Rosegrant, S. Malik. – IFPRI, 1995. – Режим доступа: https://www.ifpri.org/publication/2020-vision-food-agriculture-and-environment-south-asia-0.

31. Sen A. Poverty and Famines: An Essay on Entitlement and Deprivation / A. Sen. – New York.: Oxford: Clarendon Press, 1981. – 257 p.

32. Schubert J.N. The Impact of Food Aid on World Malnutrition / James N. Schubert // International Organization. 1981. Vol. 35, no. 2. P. 329–354.

33. The Development Dimension. The Development Effectiveness of Food Aid. Does Tying Matter? [Электронный ресурс]. France.: OECD publications, 2006. 121 p. Режим доступа: http://www.sourceoecd.org/development/9264013466.

34. Trade reforms and food security. Conceptualizing the Linkages [Электронный ресурс]. – Rome.: FAO, 2003. – 296 p. – Режим доступа: http://www.fao.org/3/a-y4671e.pdf


Review

For citations:


Belugin A.Yu. Evolution of the Concept of Food Security: History, Stages, Modern Interpretation. Scientific Research of Faculty of Economics. Electronic Journal. 2019;11(2):122-143. (In Russ.) https://doi.org/10.38050/2078-3809-2019-11-2-122-143

Views: 782


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2078-3809 (Online)