Preview

Scientific Research of Faculty of Economics. Electronic Journal

Advanced search

Modern Problems of Food Security and Nutrition in Russia

https://doi.org/10.38050/2078-3809-2020-12-1-70-91

Abstract

The most important target indicators of food security in Russia are rational norms of food consumption and norms of physiological demand for energy and nutrients on average per person. An analysis of actual consumption shows that the diet of Russians is unbalanced and there is a deterioration in the quality of the diet in a number of positions, especially noticeable negative changes occurred after 2014 as a result of the introduction of the food embargo, the devaluation of the ruble and the subsequent decline in household incomes and effective demand for food. Unbalanced diet is one of the main reasons for the increasing prevalence in Russia of overweight and obesity, anemia, iodine and other micronutrients deficiency, diabetes, high prevalence of high blood pressure. In this regard, it is necessary to take policy measures in the area of nutrition, in particular, improving the system of assessing the quality of nutrition of population, to implement mandatory salt iodization, and fortification of bread with vitamins and minerals, implement a program of domestic food aid, including in the area of school meals and, in particular, the implementation the "school milk" programs, aimed at ensuring all children of preschool and school age free milk in accordance with the recommendations for healthy nutrition in educational institutions, as well as measures to inform the population and promote education in the field of healthy nutrition. In modern conditions of the pandemic and overcoming its consequences, the relevance and importance of food aid, which should mitigate the deterioration of the economic situation and the decrease in incomes, are increasing. In addition, recent events show that healthy nutrition is a significant factor in the resistance of the COVID-19 pandemic, from which humanity does not yet have vaccines and specific medicines.

About the Authors

S. V. Kiselyov
Lomonosov Moscow State University
Russian Federation

Sergey V. Kiselyov – Doctor of Economics, Professor, Faculty of Economics

Moscow



E. V. Belova
Lomonosov Moscow State University; Eurasian Center for Food Security
Russian Federation

Elena V. Belova – PhD in Economics, Associate Professor Lomonosov Moscow State University, Faculty of Economics; Senior Researcher, Eurasian Center for Food Security

Moscow



References

1. Глобальная сеть по йоду: Рекомендации по мониторингу программ йодирования соли и оценке статуса йодной обеспеченности населения (русскоязычная версия) // Клиническая и экспериментальная тиреоидология. – 2018. – Т. 14. – № 2. – С. 100–112. doi: 10.14341/ket9734

2. Глобальное резюме по гипертонии. Безмолвный убийца, глобальный кризис общественного здравоохранения. Всемирная организация здравоохранения. 2013. URL: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/79059/WHO_DCO_WHD_2013.2_rus.pdf

3. Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации (Утв. Указом Президента Российской Федерации от 21 января 2020 г. № 20. [Электронный ресурс]. URL: http://docs.cntd.ru/document/564161398

4. Доходы, расходы и потребление домашних хозяйств в 2018 году. [Электронный ресурс]. URL: https://gks.ru/folder/11110/document/13271

5. Итоги опроса о потребительском поведении. Роскачество. [Электронный ресурс]. URL: https://rskrf.ru/news/itogi-oprosa-na-temu-potrebitelskogo-povedeniya/

6. Киселев С.В., Белугин А.Ю. Продовольственная безопасность России в условиях эмбарго // АПК: Экономика, управление. – 2017. – № 5. – С. 66–73.

7. Коденцова В. М., Вржесинская О. А., Рисник Д. В. Анализ отечественного и международного опыта использования обогащенных микроэлементами пищевых продуктов и йодирования соли // Микроэлементы в медицине. – 2015. – 16(4).

8. Коденцова В. М., Вржесинская О. А., Рисник Д. В., Никитюк Д. Б. Обеспеченность населения России микронутриентами и возможности ее коррекции. Состояние проблемы // Вопр. питания. – 2017. – Т. 86. – № 4. – С. 113–124.

9. Концепция развития внутренней продовольственной помощи в Российской Федерации. (утв. Распоряжением Правительства РФ № 1215-р от 3 июля 2014 г.) [Электронный ресурс]. URL: https://rg.ru/2014/07/08/prod-pomosch-site-dok.html

10. Лаптева Н. К. Ассортимент хлебобулочных и мучных кондитерских изделий с использованием ржаного сырья и его роль в питании // Достижения науки и техники АПК. – 2012. – № 10. – Т. 33. – С. 75–78.

11. Министерство сельского хозяйства РФ. Внутренняя продовольственная помощь в Российской Федерации. Январь 2016. [Электронный ресурс]. URL: https://www.oprf.ru/files/1_2016dok/Prezent_vnutrennyaya_prodovolstv_pomosh_minselshoz21012016.pdf

12. Шагайда Н., Узун В. Продовольственная безопасность: проблемы оценки // Вопросы экономики. – 2015. – № 5. – С. 63–78.

13. Национальный доклад о ходе и результатах реализации в 2018 году государственной программы развития сельского хозяйства и регулирования рынков сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия. (утв. Распоряжением Правительства РФ № 1352-р от 22 июня 2019 г.). [Электронный ресурс]. URL: http://mcx.ru/upload/iblock/61d/61d430039b8863186a4fbb1f60fab1c6.pdf

14. О перечне показателей в сфере обеспечения продовольственной безопасности Российской Федерации (утв. Распоряжением Правительства РФ от 18 ноября 2013 г. № 2138-р.). [Электронный ресурс]. URL: https://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/70413268/

15. Об утверждении Методологических положений по формированию агрегированных показателей доходов, расходов и потребления домашних хозяйств на основе программы Выборочного обследования бюджетов домашних хозяйств (утв. приказом Федеральной службы государственной статистики (Росстат) № 226 от 5 апреля 2017 г.). [Электронный ресурс]. URL: https://www.gks.ru/storage/mediabank/met-form-dox_2017.pdf

16. Положение дел в области продовольственной безопасности и питания в мире – 2018. Повышение устойчивости к климатическим воздействиям в целях обеспечения продовольственной безопасности и питания. Рим, ФАО, 2018.

17. Потребление основных продуктов питания населением Российской Федерации. [Электронный ресурс]. Вып. за 2010–2013 гг. URL: https://gks.ru/compendium/document/13278

18. Потребление продуктов питания в домашних хозяйствах. Выпуски за 2010–2018 гг. [Электронный ресурс]. URL: https://gks.ru/compendium/document/13292

19. Продовольственная безопасность, самообеспеченность России по критериям товаров из продовольственной потребительской корзины на ближайшие годы: информ. изд. – ФГБНУ «Росинформагротех», 2019.

20. Региональный обзор состояния продовольственной безопасности и питания в Европе и Центральной Азии – 2018. Роль миграции, сельских женщин и молодежи в устойчивом развитии. Будапешт, 2019.

21. Рекомендации по обогащению пшеничной и кукурузной муки. Доклад совещания: предварительно согласованное мнение. ВОЗ, 2009 https://www.who.int/nutrition/publications/micronutrients/wheat_maize_fort_ru.pdf

22. Рекомендации по рациональным нормам потребления пищевых продуктов, отвечающих современным требованиям здорового питания (утв. приказом Министерства здравоохранения РФ от 19 августа 2016 г. № 614). [Электронный ресурс]. URL: https://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/71385784/

23. Шагайда Н.И., Никулин А. М., Узун В.Я., Троцук И.В., Шишкина Е.А. Мониторинг состояния продовольственной безопасности России. 2014–2017 гг. Институт прикладных экономических исследований РАНХиГС. – М.: Дело, 2018.

24. Энциклопедия статистических терминов в 8 т. Демографическая и социальная статистика. Т. 5. – Федеральная служба государственной статистики, 2013. [Электронный ресурс]. URL: https://www.gks.ru/free_doc/new_site/rosstat/stbook11/tom5.pdf

25. Beard JL, Hendricks MK, Perez EM, Murray-Kolb LE, Berg A, Vernon-Feagans L et al. Maternal iron-deficiency anemia affects postpartum emotions and cognition. J Nutr. 2005;135(2):26772. https://academic.oup.com/jn/article/135/2/267/4663632

26. Global Health Estimates 2016: Deaths by Cause, Age, Sex, by Country and by Region, 20002016. Geneva, World Health Organization; 2018.

27. Iodin Global Network. Annual Report. 2018. https://www.ign.org/cm_data/IGN_2018_Annual_Report_5_web.pdf

28. Nutritional anaemias: tools for effective prevention and control. Geneva: World Health Organization; 2017. https://www.who.int/nutrition/publications/micronutrients/anaemias-tools-preventioncontrol/en/

29. Stein AJ and Qaim M. 2007. The human and economic cost of hidden hunger // Food and Nutrition Bulletin. – 2007. – 28 (2): The United Nations University.

30. Virus appears to strike men, overweight people harder. https://www.france24.com/en/20200410-virus-appears-to-strike-men-overweight-people-harder

31. Zn Inhibits Coronavirus and Arterivirus RNA Polymerase Activity In Vitro and Zinc Ionophores Block the Replication of These Viruses in Cell Culture. https://www.researchgate.net/publication/47794995_Zn_Inhibits_Coronavirus_and_Arterivirus_RNA_Polymerase_Activity_In_Vitro_and_Zinc_Ionophores_Block_the_Replication_of_These_Viruses_in_Cell_Culture

32. WHO. The global prevalence of anaemia in 2011. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/177094/9789241564960_eng.pdf,accessed?sequence=1

33. WHO. Clobal Health Observatory data repository: https://www.who.int/gho/en/


Review

For citations:


Kiselyov S.V., Belova E.V. Modern Problems of Food Security and Nutrition in Russia. Scientific Research of Faculty of Economics. Electronic Journal. 2020;12(1):70-91. (In Russ.) https://doi.org/10.38050/2078-3809-2020-12-1-70-91

Views: 504


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2078-3809 (Online)